Bagi saya cara msk mcm tu menyebabkan ayam goreng jadi kering, kalau dh sejuk jadi keras plk. Sbb tu bila msk ayam goreng kunyit saya suka masak ikut resepi yg mama sy ajar. Cara masaknya sama macam masak daging goreng, just ganti daging dgn ayam. Cara masak yg mcm ni buatkan ayam goreng kunyit lebih moist, isinya lebih lembut dan tentula rasanya lebih sedap.
Okay, kt bawah ni resepinya bagi yg rajin nk cuba masak.
Bahan-bahan:
-1/4 bahagian ayam (dipotong kecil)
-1 keping asam keping
-3 ulas bawang putih (dimayang)
-2 ulas bawang merah (dimayang)
-1/2 ulas bawang besar (dimayang)
-sebiji lada merah
-2 inci kunyit (ditumbuk hancur)
-1/2 sudu kecil serbuk kunyit
-1 sudu kecil garam
-sedikit air
Cara-cara:
1. Gaulkan ayam yg dh dipotong dan dibersihkan bersama serbuk kunyit dan kunyit yg dh ditumbuk hancur. Kalau nak guna serbuk kunyit saja pn takpe, tp sy suka letak kunyit hidup jgk sbb rasanya lebih ori.
2. Masukkan ayam td ke dlm kuali bersama sedikit air, anggaran 2 sudu besar. Masukkan asam keping dan garam.
3. Masak hingga ayam empuk dan air sedikit kering. Sbb tu guna air sedikit je, just utk pastikan ayam empuk. Kalau air bnyak lambatlah air tu nk kering.
4. Bila air dh hampir kering, masukan sedikit minyak untuk menumis ke dalam kuali berisi ayam tadi.
5. Kemudian masukkan bawang putih dan bawang merah yg dh dimayang. Tumis bersama ayam tadi.
6. Masukkan lada merah yang dh dihiris dan bawang besar, jika suka boleh tambah carrot atau kacang panjang atau bunga kubis. Goreng bersama hingga masak. Siap.
Ayam yg dh dipotong kecil dan dicuci bersih
Masak (rebus) dgn sedikit air dan kunyit
Bila air sedikit kering masukkan minyak dan bawang utk menumis
Penyedap rasa
Ni la rupanya, ayam goreng kunyit moist ;)
Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment