Bahan-bahan:
-1/2 kg daging
-1 liter air
-3 inci lengkuas (diketuk)
-3 keping asam keping
-5 ulas bawang putih (ditumbuk kasar)
-4 ulas bawang merah (ditumbuk kasar)
-4 tangkai cili kering (ditumbuk kasar atau dipotong besar)
-2 sudu besar ketumbar (ditumbuk kasar)
-2 biji ubi kentang (dibelah 4)
-1 tangkai lada hijau (dibelah 2)
-8 tangkai bendi
Cara-cara:
1. Masukkan daging yg telah dipotong ke dalam periuk bersama air, asam keping dan lengkuas. Biarkan mendidih.
2. Masukkan garam, bawang putih, bawang merah, cili kering dan ketumbar.
3. Masukkan ubi kentang. Bila kentang empuk masukkan lada hijau dan bendi.
4. Biarkan mendidih hingga daging empuk. Tambah air jika perlu. Siap.
Adjust rasa sendiri, kalo tawar tambah garam, kalau tak masam tambah lg asam keping.
Daging yg dh dipotong dan dicuci bersih
Lengkuas yg dh diketuk dan asam keping
Bawang merah, bawang putih, cili kering dan ketumbar yg ditumbuk kasar
Ubi kentang, bendi dan lada hijau penambah selera. Taknak masukkan pn xpe, nak masukkan mana yg ada pn boleh.
dtg uk nnt please bwk lengkuas etc etc.... nnt nk request singgang ni tau. dgn kerabu hri tu!! please! yg mkn mase mjlis tunang tu.hehehe... sejak dh kawen ni rajin ltk resepi yer
ReplyDeletetimahhhhhh!!! hehehe..kt sana msk ke beli?western ke mkn nasi? aq letak resepi sbb nk bnykan entry kt blog,hihi
ReplyDelete